De zogeheten spijbelrechter Jans Olthof van de rechtbank in Almelo voelt er wel wat voor om jongeren te verplichten langer op school te blijven om hun diploma te halen. 

Rotterdam en Amsterdam willen de leeftijdsgrens om een zogeheten kwalificatieplicht te halen verhogen van 18 naar 23 jaar.

Volgens hem werkt het wel als je jongeren wat meer onder druk worden gezet om gewoonweg een diploma te halen.

''In de regio Almelo en Enschede werkt dat eigenlijk al. Jongeren die de leerplicht ontduiken en bij mij op zitting komen, leg ik regelmatig een extra maatregel op om binnen 2 jaar een diploma minimaal mbo niveau 2 te halen of anders een boete te betalen'', aldus Olthof.

Papiertje

Via de officier van justitie ziet hij dat er ook regelmatig daadwerkelijk diploma's worden opgestuurd. ''Dan blijken ze toch dat papiertje te hebben gehaald'', zegt Olthof, die bekendstaat als de rechter die veel zaken doet waarin jongeren moeten voorkomen omdat ze te veel spijbelen.

Hij ziet wel wat haken en ogen als het gaat om de invoering; zo ook wat de financiering betreft. Tegelijkertijd ziet hij dat de maatschappelijke schade veel groter is als jongeren zonder diploma van school komen. ''Hun kansen slinken daardoor aanzienlijk.''