Advocate Monique Scheffer zou door haar man, het inmiddels overleden PVV-statenlid Jos van Hal Scheffer, zijn gedwongen om haar cliënten miljoenen euro’s afhandig te maken.

Zij bezweek naar eigen zeggen onder jarenlange mishandeling, bedreiging en afpersing van haar man.

''Mijn man heeft zich in het kantoor gedrongen, beschikte over de bankpassen en gebruikte het geld om bijvoorbeeld zijn belastingschulden, hypotheekschuld en alimentatieachterstand te betalen”, zei Scheffer tijdens een niet-inhoudelijke zitting dinsdag bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens justitie heeft de Haagse advocate tussen 2008 en juni 2012 zes bedrijven opgelicht. Inmiddels heeft ze bekend. Haar man pleegde een maand nadat de zaak aan het licht kwam zelfmoord.

De vrouw liet cliënten volgens justitie grote bedragen overmaken door valse gerechtelijke stukken van onder meer de Raad van State op te stellen, waarin zij werden verzocht geld in een depot te storten. Ook drukte ze voor ruim 130.000 euro aan sieraden van een juwelier uit Krimpen aan den IJssel achterover.

PTSS

Dit deed zij onder druk van haar man, stelt ze nu. Haar advocaat, Jan Boone, sluit niet uit dat S. lijdt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van de mishandelingen. Boone wil dat wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen de relatie en de frauduleuze praktijken. De rechtbank beslist dinsdag nog of dat onderzoek er komt.