Een van de vijf jongens die op 19 januari betrokken was bij ernstig uitgaansgeweld in Oosterhout, zegt dat hij zijn maten wilde helpen.

''Ik zag dat hij mijn vriend aanviel'', zei de 17-jarige Stivan S. over het 25-jarige slachtoffer. ''Ik raakte in paniek en wist niet wat ik moet doen." Pas in tweede instantie zou hij hebben beseft dat zijn vrienden de aanvallers waren.

Hoewel vier van de vijf verdachten minderjarig zijn, heeft de rechtbank besloten pers toe te laten tot een deel van de zitting. Dit vanwege de vele publiciteit en de maatschappelijke onrust rond de vechtpartij.

Tegen Stivan S. is dinsdag 76 dagen jeugddetentie waarvan 60 voorwaardelijk geëist en 90 uur werkstraf. Dat zei advocaat Ziya Yeral na afloop van de zaak tegen zijn cliënt, die toegeeft dat hij het slachtoffer twee keer heeft geslagen.

Onnodig geschonden

Yeral heeft vrijspraak bepleit omdat hij vindt dat het recht van de jongen op eerbiediging van zijn privéleven onnodig is geschonden. In de visie van de raadsman hadden de camerabeelden niet op televisie uitgezonden hoeven worden, want de politie wist al dat het S. was die erop te zien was.