Hoofdverdachte Brent L. van de spraakmakende mishandeling in januari in Eindhoven wordt definitief uitgeleverd aan Nederland.

Het hof van cassatie in Brussel wees zijn verzet tegen uitlevering dinsdagochtend af. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

De mishandeling in Eindhoven kreeg veel aandacht nadat de politie beveiligingsbeelden op televisie had getoond. Te zien is hoe een groep jongens een man mishandelt.

Hoofdverdachte L. blijft tegen het hoofd schoppen als het slachtoffer op de grond ligt.

Lagere rechtbank

Eerder had een lagere rechtbank besloten dat de inmiddels 18-jarige L. naar Nederland kan. Maar de verdachte verzette zich daar tegen.

De rechters in Brussel wilden eind mei al een besluit nemen over de uitlevering. Er was echter meer tijd en overleg nodig vanwege de moeilijkheid van de zaak.

Minderjarig

Brent L. was ten tijde van de mishandeling minderjarig en hij meende dat hij daarom niet uitgeleverd hoefde te worden. De Belgische rechter zegt dat op grond van de ernst van de feiten en omdat hij ouder is dan 16 jaar wel uitgeleverd mag worden.

De verdachte noch zijn advocaat was bij de uitspraak aanwezig.

OM

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil in totaal vier jongeren vervolgen voor betrokkenheid bij de mishandeling. Van de andere verdachten stond al vast dat ze in Nederland kunnen worden berecht.

Het OM is verheugd over de beslissing van de Belgische rechter. Het is de bedoeling dat de Belgische politie de verdachte binnen 10 dagen overdraagt aan de Nederlandse politie. Brent L. zal dan in Den Bosch worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, legde een woordvoerster uit.

De raadsman was niet bereikbaar voor commentaar.