De politie doet nog steeds te weinig om winkeldiefstallen te voorkomen. Zelfs als winkeliers foto's van daders en complete beelden van beveiligingscamera's aan de politie geven, wordt daar weinig of niets mee gedaan.

Dat meldde Detailhandel Nederland dinsdag. Volgens de organisatie geven winkeliers jaarlijks 400 miljoen euro uit aan preventie, zoals beveiligingspoortjes, camera's en opleidingen voor personeel.''

''Politie en winkelketens maken soms onderling afspraken in een poging een bepaalde roofbende op te rollen. Maar een nationale structurele aanpak van dit soort winkeldiefstallen ontbreekt'', aldus een woordvoerder.

Het gaat volgens hem om georganiseerde criminaliteit door vaak gewelddadige groepen uit Litouwen, Roemenië en Bulgarije, die hier winkels beroven.

''Wij horen van onze achterban dat de bendes werken met speciale rooftassen en dat ze in wisselende samenstellingen steeds weer in winkels opduiken'', aldus de woordvoerder.

Breed scala

In het politierapport Nationaal Dreigingsbeeld dat eind vorig jaar verscheen, staat dat rondtrekkende dadergroepen zich niet alleen schuldig maken aan winkeldiefstallen, maar ook betrokken zijn bij andere vormen van criminaliteit, zoals autodiefstallen, woninginbraken en zakkenrollerij.

''Het gaat dus om een breed scala aan vermogensdelichten. De politie kan verdachten simpel oppakken dankzij duidelijke opnames van beveiligingscamera's, maar toch gebeurt dat veel te weinig.''