De gevangenis van Maastricht, die mogelijk moet sluiten, zou heel goed Belgische gedetineerden kunnen opvangen. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes heeft maandag een brief van die strekking gestuurd aan parlementariërs van België. 

Het buurland kampt met een cellentekort.

De burgemeester heeft ook staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gevraagd contact op te nemen met zijn Belgische collega om deze mogelijkheid aan te kaarten. Teeven heeft al te horen gekregen dat de Belgen de ruimte wel kunnen gebruiken, maar dat er geen geld voor is, aldus de gemeente. Hoes hoopt nu dat de Belgische Kamerleden wat voor elkaar kunnen krijgen.

Overigens heeft Hoes zijn onvrede erover uitgesproken dat de gevangenis van Maastricht (de penitentiaire inrichting Overmaze) al is leeggeruimd voordat het Nederlandse parlement daarover heeft beslist. Door bezuinigingen is een hervorming van het gevangenisstelsel nodig. Teeven werkt aan nieuwe plannen.

'Geconcentreerde leegstand'

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt vanwege de huidige overcapaciteit gekozen voor ''geconcentreerde leegstand’’ in aanloop naar een definitief besluit. ''Het is duurder om in alle gevangenissen 10 cellen leeg te laten dan 100 cellen in één gevangenis’’, zo legt een woordvoerder uit. In Maastricht was al een particuliere afdeling voor behandeling gesloten.

In België en Nederland liggen nu geen concrete plannen voor plaatsing van Belgische gedetineerden in Maastricht, aldus de woordvoerder. ''Maar als de Belgen het willen - zoals nu al in Tilburg gebeurt - dan valt daar altijd over te praten.''