De Onderwijsinspectie hoopt dinsdag in de loop van de dag het onderzoek naar de uitslagen van de laatste drie jaar eindexamens van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam te hebben afgerond. 

Op basis daarvan wordt besloten of en hoe de examens mogelijk opnieuw afgenomen moeten worden.

''We hopen sowieso voor woensdag daar duidelijkheid over te hebben’’, zei een woordvoerder van de Inspectie maandag. Het is een omvangrijk karwei, legde hij uit.

Als onderdeel van het onderzoek heeft de Inspectie de examenuitslagen van Ibn Ghaldoun van de afgelopen drie jaar opgevraagd, die wordt vervolgens verwerkt en daarna berekend. Vanwege het grote belang, wordt er ''met man en macht’’ gewerkt om het zo snel mogelijk afgerond te hebben.

Het gaat dan om alle vakken, dus ook die waarvan geen examens gestolen zijn. ''We kijken of er opvallende afwijkingen in de uitslagen te zien zijn'', legt een woordvoerder uit.

''Het is goed dat ze alles doorlichten en onze resultaten vergelijken met de resultaten elders'', aldus de bestuursvoorzitter van de school. ''Maar de absolute prioriteit moet liggen bij de huidige examens, omdat woensdag de eindcijfers moeten worden bekendgemaakt'.'

Meerdere examens

Uit de kluis van de Rotterdamse school zijn meerdere examens gestolen. Eind mei werd al duidelijk dat het vwo-examen Frans gestolen was, zondag bleek dat er ook havo- en vmbo-examens zijn ontvreemd. Een jongen en meisje zijn opgepakt, het vermoeden is dat zij de examens hebben doorverkocht aan medeleerlingen.

Als er daadwerkelijk onregelmatigheden worden aangetroffen bij de examens op de Rotterdamse school, kan dat grote consequenties hebben. Misschien moeten alle leerlingen hun examen overdoen. De woordvoerder wil daar echter nog niet op vooruit lopen. ''Dat is speculeren en dat heeft geen zin.’’

Woensdag (vmbo) en donderdag (havo en vwo) krijgen alle ruim 207.000 eindexamenleerlingen in Nederland de uitslag.

Verdenking

De 18- en 19-jarige arrestanten worden volgens het Openbaar Ministerie dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor diefstal. Dat betekent echter niet dat het tweetal niet meer verdacht wordt van verspreiding en/of verkoop van de gestolen examens. Die verdenking geldt nog steeds, maar het onderzoek is op dat gebied nog niet zo ver.