Het drietal mannen dat ervan wordt verdacht in juli 2012 brand te hebben gesticht in het gemeentehuis van Waalre, komt voorlopig niet voor de rechter.

Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend.

De officier van justitie blijft de mannen wel verdenken van betrokkenheid bij de brand, waarbij het gemeentehuis in de Brabantse plaats in vlammen op ging. 

Het OM vreest dat de rechtbank het bewijs tegen de verdachten onvoldoende zal vinden en wil het risico niet lopen dat de enige kans tot berechting kan worden verspeeld. 

Mochten de drie verdachten vrij worden gesproken, dan kan de zaak volgens de wet later niet alsnog een keer voor de rechter worden gebracht. Het OM ziet mogelijkheden om eerst nog verder onderzoek te doen.

''We hebben nu geen sluitend bewijs. We hebben meer tijd nodig voor het laatste puzzelstukje. Ik ga ervan uit dat we dat kunnen krijgen'', reageerde hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen maandag.

Verdachten

De verdachten zijn een 37-jarige man uit Sint Michielsgestel en twee mannen uit Eindhoven van respectievelijk 38 en 49 jaar. De 37-jarige man uit Sint Michielsgestel komt maandag vrij.

De 49-jarige Eindhovenaar was al vrij. Zijn 38-jarige plaatsgenoot blijft wegens betrokkenheid bij een andere zaak in hechtenis.

Het gemeentehuis van de Brabantse plaats werd op 18 juli 2012 grotendeels in de as gelegd. De daders waren met twee gestolen auto's het gebouw ingereden.

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de beloning van 25.000 euro blijft staan. Er wordt overwogen om dat bedrag te verhogen. ''De woonwagengemeenschap is hecht en gesloten. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die meer weten. Die willen we graag spreken'', aldus Nieuwenhuizen.

Advocaat Mark Nilessen van Dick O. moest maandag van journalisten horen over het besluit van het OM. ''Het is een juiste beslissing alleen een beetje laat. Er is een hele forse periode afgeluisterd en dat heeft niks opgeleverd. Je hoeft dan niet te hebben doorgeleerd om te kunnen zeggen dat er geen bewijs is.''

De gemeente Waalre laat desgevraagd weten dat het onderzoek doorgaat, maar wil verder niet reageren.