In ondergrondse kluizen op vliegbasis Volkel in Brabant liggen 22 Amerikaanse atoombommen opgeslagen.

Dat heeft voormalig premier Ruud Lubbers in een documentaire van National Geographic gezegd.

Al langer gaan geruchten dat op de vliegbasis kernwapens liggen opgeslagen. Regeringen blijven tot nu toe altijd zwijgen over de mogelijke aanwezigheid ervan. Lubbers, premier van 1982 tot 1994, geeft het nu wel toe. 

"Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013", aldus Lubbers. "Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken."

Kluizen

Het zou gaan om B61 kernwapens, zeggen deskundigen tegen de krant. Die zijn met maximaal vijftig kiloton tot viermaal sterker dan de bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima en Nagasaki vielen. De wapens bevinden zich in elf kluizen onder F16-bunkers.

De opslag van nucleaire wapens op Volkel werd in november 2010 al eens door Wikileaks gesuggereerd. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wilde destijds in de Kamer geen tekst en uitleg geven.

Geheim

Lubbers kreeg, toen hij als vaandrig op Volkel werkte, begin jaren '60 voor het eerst te horen over de atoombommen. Hem werd door een kolonel gevraagd hoe het bestaan van de bommen op de basis geheim kon worden gehouden.

Lubbers adviseerde naar eigen zeggen om 'helemaal niets' te doen, 'alleen die onderdelen door te nummeren" zodat ze niet op zouden vallen. "Zo is het ook gebeurd", aldus Lubbers.