De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar alle locaties van zorginstelling NOVO, die 80 vestigingen heeft in Groningen en Drenthe. Dat meldt de inspectie zaterdag.

Aanleiding voor het onderzoek is een incident in één van de locaties, het behandelcentrum in Onnen. Een verstandelijk gehandicapte vrouw van 44 overleed daar vorig jaar, nadat ze door vier personeelsleden minutenlang tegen de grond was gedrukt.

Het VPRO-radioprogramma Argos zendt zaterdag een reconstructie van dat incident uit. Daaruit blijkt ook dat de zaak door justitie is geseponeerd, omdat er geen sprake zou zijn geweest van disproportioneel geweld. Nabestaanden betwisten dat. Ze zeggen in Argos dat de vrouw bont en blauw was en dat haar neus en mond kapot waren.

Een rapport van de IGZ over het incident was vorige maand aanleiding voor NOVO om de locatie in Onnen te sluiten. 

Behandelcentrum

In het rapport krijgt het behandelcentrum ervan langs. Het personeel bedoelt het goed, concludeert de inspectie, maar is te veel bezig met het beperken van de vrijheden van de bewoners en te weinig met hun ontwikkeling.

De IGZ wilde de locatie Onnen onder verscherpt toezicht stellen, maar door de sluiting van het behandelcentrum is dat afgewend.