De nieuwe regering van Curaçao is vrijdagmiddag door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede beëdigd. De nieuwe ploeg staat onder leiding van premier Ivar Asjes van Pueblo Soberano.

De installatie van zijn kabinet werd tot tweemaal toe uitgesteld. Eerst vanwege de moord op politicus Helmin Wiels, voormalig leider van de partij van Ivar Asjes. Daarna omdat de screeningsdocumenten nog niet klaar bleken te zijn.

Asjes neemt het stokje over van Daniel Hodge. Die was door Helmin Wiels aangewezen om voor zes maanden een zakenkabinet te leiden.

Curaçao moet omvangrijke bezuinigingen doorvoeren om haar begroting weer sluitende te krijgen. Een aanwijzing vanuit het financieel toezicht door Nederland is nog steeds van kracht.

Integriteitskwesties

De nieuwe premier is niet onomstreden. Hij is verschillende malen in verband gebracht met integriteitskwesties. Hij zou als eilandpoliticus ruim hebben gedeclareerd en overheidsgelden oneigenlijk hebben gebruikt. Maar hij is er nooit voor veroordeeld en de nieuwe strenge screeningswet vormde geen beletsel voor zijn aanstelling.

De nieuwe regering is een coalitie tussen de links nationale partij Pueblo Soberano, de links-liberale partij van Alex Rosaria, PAIS, de christendemocratische volkspartij PNP van Humphrey Davelaar en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.

Hij stapte uit de rechts-liberale PAR om zelfstandig verder te gaan. De coalitie heeft een minimale meerderheid van elf van de 21 zetels in het parlement.

Premier Asjes wil teamplayer zijn