De KNVB heeft amateurvoetbalclub Alphense Boys teruggezet naar de Eerste Klasse. De hoofdklasser uit Alphen aan den Rijn kreeg die straf vrijdag opgelegd door de KNVB.

Dat meldt Omroep West vrijdag. Ook moeten de eerstvolgende drie thuiswedstrijden zonder publiek worden afgewerkt en moet de club tweehonderd euro boete betalen.

Voetbalclub Haaglandia is door de KNVB vrijgesproken. Wel moet de club tweehonderd euro boete betalen, zo laat Omroep West weten.

Deze uitspraak deed de KNVB tuchtcommissie vrijdagavond naar aanleiding van de massale vechtpartij na afloop van de wedstrijd van Alphense Boys tegen Haaglandia op zondag 2 juni. 

Het bestuur van Alphense Boys is teleurgesteld in de uitspraak. De club zegt op zijn website dat de onderbouwing van de straf nog niet binnen is. Om die reden heeft de vereniging nog geen besluit genomen over een beroep.

Play-offs

Het Rijswijkse Haaglandia, dat in de zondagtopklasse speelt, en hoofdklasser Alphense Boys speelden in de play-offs voor promotie en degradatie. Haaglandia won. Daardoor grepen de Alphense Boys naast promotie.

Na het laatste fluitsignaal brak een massaal gevecht uit. Ook supporters mengden zich in de knokpartij. Twee mensen raakten gewond. Een man is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. Drie mensen werden opgepakt. Zij zitten nog vast.

Geroyeerd

Alphense Boys royeerde eerder al vijf spelers uit het eerste team, omdat zij ''de naam van de vereniging ernstig in diskrediet hebben gebracht''. Ook werd een oud-speler uit de jeugd van de club de toegang tot het sportpark ontzegd.

Donderdagavond diende de zaak in Zeist voor de tuchtcommissie. Oorspronkelijk zou vrijdagochtend een vonnis volgen, maar dat kwam uiteindelijk pas vrijdagavond. 

Beide clubs kunnen tot en met 13 juni in beroep gaan.

Topklasse

Na de overwinning op Alphense Boys zou Haaglandia in de finale van de play-offs spelen tegen Juliana '31 uit het Gelderse Malden voor één plaats in de Topklasse. Maar op het hoogste amateurniveau is een plek vrijgekomen, omdat Achilles '29 overstapt naar de Jupiler League. Dat betekent dat beide clubs volgend seizoen uitkomen in de Topklasse.