Er komt een Nederlands onderzoek naar de video die de onthoofding van een man laat zien en waarin Nederlands met een mogelijk Vlaamse tongval wordt gesproken.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldde dat vrijdag. België gaf ook al aan het filmpje te onderzoeken.

Het filmpje zou in maart zijn opgenomen in Syrië. Het werd 2 juni op een website gepost met een begeleidende tekst die stelt dat de daders leden van het Vrije Syrische Leger zijn. De website is bedoeld voor schokkende foto's en videobeelden.

''De video is bekend bij het OM en bekeken. Vanwege het Nederlands dat erin voorkomt, is een onderzoek ingesteld'', aldus het OM. De echtheid en de herkomst van de beelden zijn nog niet vastgesteld.

Daar doet het Nederlandse OM ook onderzoek naar. Pas als dit eerste onderzoek klaar is, bekijkt het OM of daarna een strafrechtelijk onderzoek komt. Of de Nederlandse en Belgische justitie samenwerken, is niet bekendgemaakt.

Sharia4Belgium

Het is niet duidelijk of de daders banden hebben met Sharia4Belgium, een Belgische moslimorganisatie met extremistische standpunten over de rol van de islam in de samenleving. Het is wel bekend dat er Belgische jongeren in Syrië voor het Vrije Syrische Leger meestrijden.

Voordat de daders de man, die op de grond ligt, met een bot mes onthoofden, valt te horen dat ze ''draai hem om, draai hem om" en ''op zijn buik" roepen. Het slachtoffer is vermoedelijk een sjiitische man. Aan het einde van de video schreeuwen de daders: ''We breken je huis op, we breken je huis op!"

Alles over de onrust in het Midden-Oosten