De uiterwaarden die deze week onderliepen als gevolg van het hoge waterpeil in de Rijn zijn waarschijnlijk halverwege volgende week weer opgedroogd.

Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag gezegd. Het waterpeil in de Rijn piekte donderdagnacht op een hoogte van 13,60 meter. 

De uiterwaarden beginnen bij ongeveer twaalf meter onder te lopen, aldus de woordvoerder. De huidige stand van 13,60 meter houdt nog even aan, maar daalt zaterdag langzaam naar 13,55 meter. Het waterpeil in de Rijn in deze tijd van het jaar is normaal ruim negen meter. 

Uitzonderlijke piek

Hoewel het peil niet meer stijgt stroomt er nog wel gigantisch veel water Nederland binnen, zei de woordvoerder. Normaal gesproken steekt per seconde vijftienhonderd tot drieduizend kubieke meter water de grens over bij Lobith. Drieduizend kubieke meter water is al een uitzonderlijke piek. Momenteel stroomt zesduizend kubieke meter per seconde de grens over. 

De hoge waterstand deze week werd veroorzaakt door zware regenval in Duitsland en in Oost-Europa. Grote delen van Duitse steden als Brandenburg en Passau stonden deze week blank. Zo'n 185 genisten van de Nederlandse landmacht zijn in Duitsland om te helpen bij de strijd tegen het wassende water.