De hoofdverdachte van de moord op de Nederlanders Ingrid Visser en Lodewijk Severein bij het Zuid-Spaanse Murcia, Juan Cuenca, is volgens zijn raadslieden ''volstrekt onschuldig''.

Cuenca zelf weigerde vrijdag voor de rechter een verklaring af te leggen. Volgens zijn advocaten schaadt de opgelegde geheimhouding in deze zaak de belangen van hun cliënt in ernstige mate.

De advocaten José María Caballero en Pablo Ruíz hebben vrijdag tegenover de pers beklemtoond dat hun cliënt ''volstrekt onschuldig'' zegt te zijn.

Cuenca's advocaten zijn boos dat de rechter en de aanklager wel op de hoogte worden gehouden van het onderzoek, maar dat die informatie niet met hen wordt gedeeld. Op deze manier kunnen zij niet weten wat voor bewijsmateriaal er is tegen hun cliënt.

De andere twee verdachten zijn de Roemenen Constantin Stan en Valentin Ion, die de moord voor enkele duizenden euro's zouden hebben gepleegd. Zij zijn vrijdag ook weer voorgeleid.

Voorarrest

De rechter in Murcia heeft het voorarrest van de drie verdachten verlengd. Dat hebben de gerechtelijke autoriteiten in Murcia vrijdagmiddag meegedeeld.

De drie verdachten, een Spanjaard en twee Roemenen, zijn vrijdagochtend voorgeleid voor onderzoeksrechter José Fernández Ayuso. Hij vindt dat de aanwijzingen tegen het drietal sterk genoeg zijn om ze voorlopig vast te houden. De rechter sluit niet uit dat het onderzoek aanleiding kan geven tot nieuwe aanhoudingen.

Geheim

De Spaanse justitie heeft het onderzoek geheim verklaard mede omdat betrokkenheid van de georganiseerde misdaad werd vermoed. Volleybalster Ingrid Visser en haar partner zakenman Lodewijk Severein werden waarschijnlijk op 14 mei op gruwelijke wijze vermoord in een afgelegen vakantiewoning ten noordwesten van Murcia.

Hun stoffelijke resten werden na de aanhouding van Cuenca in Valencia op 25 mei, in de avond van 26 mei ten oosten van Murcia in een afgelegen boomgaard gevonden.

Cuenca was eerder manager van de volleybalclub CAV Murcia 2005, waar Visser in de jaren 2009-2011 speelde.