De Christelijke Gereformeerde Kerk in Opperdoes heeft een bestuurslid uit zijn functie ontheven, nadat hij door twee leden van de kerk in verband was gebracht met misbruik in hun kinderjaren. 

De kerk vraagt andere leden en niet-leden die mogelijk iets soortgelijks hebben meegemaakt om aangifte te doen. Dat zei een woordvoerder van de plaatselijke kerkenraad vrijdag.

De twee zedenzaken kwamen aan het licht in gesprekken die de predikant van de kerk in de Noord-Hollandse plaats met leden voerde. De zaken dateren van jaren geleden. In het voorjaar heeft de kerkenraad de oudere man uit zijn functie ontheven. Ook is melding gedaan bij de politie.

De kerkenraad besloot de zaak wereldkundig te maken en donderdagavond is er in dat kader in de kerkgemeente over gesproken. ''We willen niet het verwijt krijgen dat we dit dit intern houden."

Ramen ingegooid

Volgens de politie zijn bij de man enkele dagen geleden de ramen ingegooid. De politie zegt dat er nog geen groot onderzoek loopt naar de zedenzaak, maar dat ze inmiddels wel een informatief gesprek heeft gehad met de betrokkenen. ''We wachten nu de aangiftes af.''

Over het ingooien van de ramen zegt de woordvoerder van de kerkenraad dat ''buiten de kerk blijkbaar al mensen op de hoogte waren." De raad snapt de emotionele reactie, maar roept op om niet voor eigen rechter te spelen. ''Dat werkt eerder beschadigend dan helend.