De dood van een 17-jarige meisje uit Eindhoven afgelopen weekeinde is vermoedelijk veroorzaakt door xtc met een hoge dosering.

Op basis van informatie van de politie zegt coördinator Charles Dorpmans van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron dat de pillen bekend zijn en een extreem hoge dosering MDMA bevatten.

De pillen bevatten ongeveer 200 milligram MDMA, terwijl het Trimbos-instituut juist donderdag bekendmaakte dat het gemiddelde de afgelopen jaren rond 120 mg ligt.

Vrijgelaten

Twee jongemannen die maandag werden aangehouden vanwege de dood van het meisje, zijn donderdag vrijgelaten. ''Er is geen aanleiding om ze langer vast te houden'', aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Het vermoeden bestaat dat de twee 18-jarigen te maken hebben met xtc-pillen die op het dansfeest in popzaal 013 in Tilburg werden gebruikt, legde de woordvoerster uit. Het meisje overleed zondag in een Tilburgs ziekenhuis. Een jongen uit haar vriendenkring raakte ook onwel, maar maakt het redelijk goed.

Niet vervuild

Een van de verdachten maakte deel uit van dezelfde vriendengroep. Beiden blijven verdachte. De politie gaat er niet van uit dat xtc vervuild was, maar kan evenmin zeggen dat het ligt aan sterke dosering.

Novadic-Kentron zegt dat er nieuwe jonge doelgroep is ontstaan die uit is op sterke xtc om vooral 'hard en strak' te gaan. Dorpmans constateert dat de jeugdige doelgroep niet openstaat voor waarschuwingen.