Xtc-pillen worden steeds sterker en daardoor gevaarlijker. Dat meldt het Trimbos-instituut donderdag.

Volgens het instituut bevatte een xtc-pil in 2012 gemiddeld 120 mg van de werkzame stof MDMA, twee jaar eerder was dat nog 90 mg. 

Gebruik van xtc-pillen met een hoge dosis MDMA vergroot de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden, benadrukt Trimbos.

Waarom de pillen steeds sterker worden blijft onduidelijk. Volgens een woordvoerder van het instituut lijkt er geen verband te zijn tussen de sterkte van een xtc-pil en de prijs. Wel is er duidelijk vraag naar sterke pillen en willen xtc-dealers zich mogelijk profileren door pillen te leveren met een hoge dosis MDMA, aldus de zegsman.

Incidenten

Omdat er steeds meer sterke xtc verkocht wordt, stijgt ook het aantal incidenten als gevolg van het gebruik van de pillen. Over 2 weken publiceert het instituut de meest recente cijfers over xtc-gerelateerde incidenten.

Volgens het Trimbos-instituut wordt er over de risico's van xtc-gebruik veel te lichtzinnig gesproken. Het drugskenniscentrum maakt zich daar zorgen over en benadrukt dat er geen veilige xtc bestaat.

Gebruikers wordt geadviseerd extra alert te zijn. Ten onrechte wekken de media en gebruikers soms de suggestie dat de 'partydrug' onschuldig zou zijn. 

Hersenschade

Hoewel verslaving bijna niet voorkomt, leidt langdurig en intensief gebruik van xtc mogelijk tot hersenschade en schade aan de lever en nieren.

Trimbos zegt dat veilig gebruik van xtc daarmee onmogelijk is, zelfs als de pillen vooraf worden getest. Jaarlijks sterven enkele mensen in Nederland als direct gevolg van gebruik van xtc. 

Afgelopen weekend overleed een 17-jarige meisje in Tilburg, mogelijk aan de gevolgen van xtc-gebruik.