
Robert M. zet cassatie door
Zijn advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot maakten donderdag bekend dat zij M. niet meer bijstaan. Over het hoe en waarom daarvan doen zij verder geen mededelingen.
Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde M. eind april tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging. M. tekende voor alle zekerheid beroep in cassatie aan, zodat hij en zijn advocaten ruimer de tijd hadden dan de wettelijke termijn van 14 dagen om zich op die stap te beraden.
M. is veroordeeld voor ernstig misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Hij was jarenlang medewerker op Amsterdamse crèches en ook actief als privéoppas. In die hoedanigheden kon hij ongestoord zijn gang gaan. Veel van het misbruik legde M. vast op beeld, dat hij via internet met andere pedofielen deelde.
Hoger
In hoger beroep pakte de straf voor M. een jaar hoger uit dan bij de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) had zowel bij de rechtbank als bij het gerechtshof 20 jaar cel en tbs geëist. Het OM was tevreden met het oordeel van het hof.
Dat gold minder voor de zaak van de partner van M., Richard van O. Hij kreeg 4,5 jaar cel, na een eis van 12 jaar. Justitie heeft wel in die uitspraak berust. Van O. komt naar verwachting later dit jaar alweer op vrije voeten.
Advocaat Daamen is gespecialiseerd in cassatiezaken. Hij kon donderdag nog niet veel zeggen over de merites van de zedenzaak, omdat hij het dossier nog niet in zijn bezit heeft. Cassatieprocedures richten zich niet op de inhoud van de zaak, maar op zuiver juridische elementen ervan.
Rechtmatigheid
Perikelen rond de rechtmatigheid van de huiszoeking bij M., direct na zijn arrestatie op 7 december 2010, vormen zo'n element. Daamen verwacht dan ook dat die kwestie een rol zal gaan spelen bij de Hoge Raad.
Cassatieprocedures worden schriftelijk gevoerd. Tenzij de zaak voorrang krijgt, zal het nog maanden duren voordat de raad de zaak in behandeling neemt.
Punt
De ouders die zijn betrokken bij de Amsterdamse zedenzaak betreuren het dat M. zijn zaak in cassatie zal voorleggen. ''Zij hadden er graag een punt achter gezet'', zei advocaat Richard Korver donderdag, in reactie op het nieuws dat M. niet berust in zijn veroordeling door het gerechtshof in Amsterdam. Korver staat tientallen ouders in de zaak bij.
Een aantal ouders zal echter niet lijdzaam afwachten hoe de zaak voor M. bij het hoogste rechtscollege uitpakt. Korver: ''Als M. zijn gelijk wil halen, zullen wij dat ook doen. Wij zullen, in het kader van diezelfde procedure, zelfstandig klachten ontwikkelen en aan de Hoge Raad voorleggen. Die mogelijkheid hebben wij volgens de wet.''
Slachtoffer
Korver denkt daarbij onder meer aan een van de belangrijkste vragen die aan de kant van de ouders in de zedenzaak heeft gespeeld: zijn ouders van jonge, misbruikte kinderen juridisch aan te merken als slachtoffer? Rechtbank en hof hebben deze vraag met 'nee' beantwoord. Volgens Korver waren er tal van argumenten om dat wel te doen. Er is wetgeving in de maak die ouders in dergelijke zaken als slachtoffer zal erkennen.
Ook met de toekenning van schadevergoeding visten de ouders in het strafproces tegen M. en diens partner op een aantal fronten achter het net. Ook die kwesties zullen zij in de cassatieprocedure op tafel leggen, kondigde Korver aan.