De ANWB wil van zijn leden weten wat ze vinden van windmolens voor de kust. De bond maakt zich zorgen over het kabinetsplan om de molens dichter bij de kust te plaatsen.

Daardoor zijn ze erg zichtbaar, aldus de ANWB op zijn website.

ANWB'ers kunnen hun mening geven op de site. Windmolens op zee staan doorgaans buiten de 12-mijlsgrens (23 kilometer of verder uit de kust). Omdat onder meer plaatsing daarvan een kostbare zaak is, heeft het kabinet nagedacht over locaties binnen die zone.

Windmolens zijn tegenwoordig al snel rond de 140 meter hoog en daarmee op grote afstand zichtbaar, helemaal als ze dichterbij de kust komen te staan. Omdat de ANWB het kusttoerisme een belangrijke economische factor vindt, moeten recreanten en toeristen daar hun mening over kunnen geven, vindt de bond.

Greenpeace

Volgens Greenpeace wordt er ook een economisch belang gediend door de molens juist dichtbij het strand te zetten. Volgens de organisatie is windenergie ''onmisbaar in de onvermijdelijke overgang naar een schone en klimaatveilige energievoorziening''. Greenpeace hoopt dat mensen die de enquête invullen massaal voor de windmolens dichtbij de kust stemmen.