Tientallen miljoenen euro's die de afgelopen jaren met het loop- en fietsevenement Alpe d'HuZes zijn opgehaald liggen nog ongebruikt op de plank.

In de afgelopen zeven edities is ruim 75 miljoen euro opgehaald, maar voor 37 miljoen euro is nog geen goede bestemming gevonden, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag. Voorzitter Johan de Waal van de stichting Alpe D'HuZes zei donderdagochtend op Radio 1 dat het geld wel degelijk wordt gebruikt.

De achtste editie van het evenement ging woensdag van start. De opbrengsten zijn sterk gestegen. Bij de eerste editie was de opbrengst 370 duizend euro, vorig jaar was dat ruim 32 miljoen euro. Dat bijna de helft van het ingezamelde geld nog op de bank staat, komt volgens Het Financieele Dagblad door de scherpe eisen van de stichting.

Streng

Kankeronderzoeker Ad van Gorp zegt in de krant dat het beleid zo streng is dat veel onderzoekers niet eens meer de moeite nemen om een onderzoeksvoorstel in te dienen. De procedure waarin wordt bepaald of de stichting geld beschikbaar stelt is volgens hem ondoorzichtig en duurt maanden. Veel onderzoekers willen hier volgens de krant niet over praten omdat ze bang zijn hun eigen ramen in te gooien.

Voorzitter van de stichting De Waal wees er op Radio 1 op dat de opbrengst van vorig jaar onverwacht hoog was. Ook benadrukte hij dat een bedrag van 41 miloen euro nog in de beoordelingsfase zit. "Zeker 21 miljoen euro daarvan wordt besteed." Dat gebeurt volgens de voorzitter dit jaar nog. Hier staat tegenover dat de opbrengst van dit jaar naar verwachting zeker twintig miljoen euro is.

Logisch

Ook noemde De Waal het logisch dat er strenge eisen gelden. "Innovatie en belang patiënt staat bij ons heel hoog in het vaandel. Er komen allerlei aanvragen binnen waarbij je je kan afvragen wat het resultaat kan zijn en wat de patiënt er aan heeft." Wel erkende hij dat de procedure lang duurt, maar er wordt volgens hem al gewerkt aan het inkorten van de procedure.