Tristan van der Vlis kreeg zijn wapenvergunning door een structurele fout bij politiekorps Hollands-Midden.

Dat meldt de NOS op woensdag.

Van der V. schoot op 9 april 6 mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum in Alphen a/d Rijn.  

De omroep zegt deels in het bezit te zijn van een rapport waarin staat dat het korps verzuimde sommige procedures te volgen en een slechte interne communicatie voerde.

De bevindingen in het rapport zijn afkomstig van de Rijksrecherche. 

Bijzondere Wetten

Volgens het rapport was vastgelegd dat medewerkers van de afdeling Bijzondere Wetten zelf in de politiesystemen naar informatie over aanvragers moesten zoeken. Die richtlijn was echter niet bij iedereen bekend en werd ook niet altijd opgevolgd, ook niet in het geval van Van der Vlis.

Het nieuws komt naar buiten op de dag dat advocaten van de nabestaanden de politie hebben gedagvaard. Volgens hen zou de politie medeaansprakelijk zijn, omdat Van der Vlis ten onrechtre een wapenvergunning had gekregen.

Fouten

Volgens de woordvoerder van het OM is de informatie over Van der V. in ieder geval doorgestuurd naar de beoordelaar. Om wat voor informatie het precies ging, is niet meer te achterhalen. De zegsman erkent dat de politie fouten heeft gemaakt. 

Letselschade-advocaat John Beer stelt tegen de NOS dat 'het rapport van de rijksrecherche tot in detail aangeeft hoe er verkeerd is gehandeld in de hele procedure'.

Volgens hem werpt het onderzoek een heel ander licht op de aansprakelijkheid van het korps. Beer was niet direct bereikbaar voor een toelichting.