Voor het plegen van twee ,,godsgruwelijke moorden'' heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag voor de rechtbank in Maastricht tot 18 jaar cel geëist tegen de leden van het Sittardse gezin L.

Volgens de aanklager heeft het gezin samen met huisvriend Ron van K. de Irakezen Alan Gergeri en Mohammed al Jader vermoord, hun lichamen in zuur opgelost en vervolgens door het riool gespoeld. De gruwelpraktijken speelden zich beide keren af in het Belgische Gellik.

Volgens het OM zijn vader Hub (59) en moeder Els (58) verantwoordelijk voor de moord op Al Jader. Als het aan de officier van justitie ligt, verdwijnt moeder Els voor 15 jaar in de cel. Zij heeft bekend dat zij op 6 augustus 2011 in Tuddern de dodelijke schoten heeft gelost.

Volgens het OM heeft Hub het laatste schot gelost. Daarom zou hem een celstraf van 18 jaar opgelegd moeten worden. De nog voortvluchtige dochter Rachelle (20) zou met een stroomstootwapen hebben meegeholpen om Al Jader te vermoorden. Het OM vroeg 8 jaar cel voor haar.

De Irakees werd volgens de aanklager vanwege een zakelijk conflict vermoord. Hij eiste 10.000 euro van Hub, omdat hij een wietplantage van de Sittardse familie moest ruimen. Omdat de oogst was mislukt, wilde hij geld zien, of hij zou de politie inlichten over de hennepplantages van Hub.

Opwelling

Het OM vroeg de rechtbank om zoon Maurice (22) een celstraf van 18 jaar op te leggen voor de moord op Gergeri (24). Hij heeft bekend dat hij de Irakees in 2009 in een opwelling heeft gedood door zijn keel door te snijden en hem met een pikhouweel te bewerken.

Maurice zegt dat Gergeri hem misbruikte tussen zijn 14e en 17e. Met die gedachte kon hij niet meer leven. Volgens het OM handelde de verminderd toerekeningsvatbare Maurice met voorbedachten rade. Dat zou blijken uit brieven die hij voor de moord heeft geschreven.

Ron van K. (53) moet van de aanklager 30 maanden de cel in voor het oplossen van de lichamen van Al Jader en Gergeri in zuur en het wegspoelen van de resten door het riool. Tegen zoon Michel (27) werd 26 maanden gevangenisstraf geëist voor het verstoppen en wegmaken van de lijken van Al Jader en Gergeri.

De rechtbank doet op 26 juni uitspraak.