De veiligheid en hygiëne in de gekraakte flat in Amsterdam West, waar sinds vrijdag tussen de 80 en 100 uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven, zijn op dit moment niet in het geding. 

Dat stellen de politie, brandweer, ggd en gemeente na een controle in het leegstaande kantoorpand van woningcorporatie De Key.

Verschillende instanties controleerden dinsdag de veiligheid in het pand en constateerden daarbij geen grote problemen.

''Er is geen acuut gevaar dus er zijn geen directe maatregelen nodig'', aldus een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Noodzakelijk

Op het gebied van brandveiligheid is op lange termijn wel een aantal verbeteringen noodzakelijk. Zo hangen er geen brandmelders. ''Dat is wel wenselijk met zoveel bij elkaar.'' Als de asielzoekers langere tijd blijven, moeten ze daar zelf voor zorgen.

Het pand is afgesloten van elektra en er is geen warm water. Eigenaar De Key deed maandag aangifte van kraak. Justitie buigt zich binnenkort over de vraag of er reden is tot gedwongen ontruiming.

De groep asielzoekers zwerft al langer door de stad. Eerst bivakkeerden ze in een tentenkamp in Osdorp. Daarna vonden ze onderdak in een gekraakte kerk. Die moesten ze vrijdag verlaten.