Coffeeshops in het zuiden van het land hebben een paar maanden onnodig schade geleden door de 'wietpas'. Daarom moet de Staat nu een schadevergoeding aan hen betalen. 

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bekendgemaakt.

Volgens de rechtbank werden klanten van coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland afgeschrikt door de eis dat zij zich moesten inschrijven als lid van de coffeeshop als besloten club.

Die maatregel is te zwaar, zegt de rechtbank. Het gewenste effect, het weren van buitenlandse drugstoeristen, kon namelijk ook worden bereikt als klanten van coffeeshops konden aantonen dat zij Nederlands inwoner zijn.

B-criterium

Het zogeheten B-criterium, waarbij klanten zich als lid moesten inschrijven, was in de zuidelijke provincies tussen 1 mei en 19 november 2012 van kracht. Volgens de coffeeshophouders verdween toen 90 procent van de klandizie, omdat de registratie zoveel weerstand opleverde.

De rechtbank wijst er ook nog op dat verantwoordelijk minister Ivo Opstelten zelf ook al had gezegd dat drugstoeristen al met minder ingrijpende maatregelen geweerd konden worden.

De hoogte van de schadevergoeding is niet bekend, daar moet een aparte procedure over gevoerd worden.

Klanten

Eigenaar Peter Hendriks van een van de coffeeshops die de rechtszaak voerde, is vooral blij met de 'morele oppepper'.

Sinds de invoering van de strengere regels vorig jaar verloor zijn coffeeshop Skunk in Sittard bijna driekwart van de klandizie. Veel Nederlandse klanten keerden niet meer terug toen de regels weer werden versoepeld.

Hoeveel schade hij heeft geleden, is nog niet precies uitgerekend, zei Hendriks woensdag in een reactie.

Opstelten

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de Staat schadevergoeding moet betalen aan coffeeshops in het zuiden van het land. Dat heeft minister Ivo Opstelten woensdag gezegd in een reactie op de uitspraak.

De minister vindt dat hij beleid waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd, gewoon uit kan voeren. Hij verwacht dat hij kansrijk is in hoger beroep. Dat het beleid inmiddels deels weer is veranderd, doet volgens Opstelten niet ter zake. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de wietpas weer zou verdwijnen. Wel bleef de coffeeshop voorbehouden aan ingezetenen van Nederland.

Opstelten was blij dat de rechtbank in Den Haag nog eens bevestigde dat drugstoeristen op deze manier tegengehouden kunnen worden. ''Dat staat als een huis."