Als de voor kindermisbruik veroordeelde Benno L. maandag nog geen zicht heeft op een woonruimte, spant zijn advocaat een kort geding aan. Dat zegt zijn advocaat, Pieter van der Kruijs, woensdag.

De veroordeelde zwemleraar komt vrijdag vrij. Een van de voorwaarden waar hij zich aan moet houden is dat hij een door de reclassering goedgekeurde woning moet betrekken.

Justitie heeft volgens de advocaat echter nog geen geschikte woning gevonden. Dat betekent volgens Van der Kruijs echter niet dat L. vrijdag niet kan worden vrijgelaten.

"Ik ga ervan uit dat hij vrijdag vrij komt. Dan moet er een tijdelijke oplossing voor hem worden gevonden, bijvoorbeeld een hotel. Ze kunnen hem moeilijk onder een brug laten slapen. Om druk op de ketel te houden dreig ik met een kort geding, maar ik verwacht dat er maandag al een permanente oplossing is gevonden."

Gebiedsverbod

Afgelopen maandag werd bekend dat L. een gebiedsverbod krijgt voor tien gemeenten in Noord-Brabant. Daar wonen zijn slachtoffers namelijk, dus mag hij zich niet vertonen.

Justitie is er nog niet in geslaagd elders een geschikte woonlocatie te regelen. De burgemeester van de gemeente waar hij gaat wonen moet een dreigingsanalyse laten maken door de politie en instemmen met zijn komst.

Het OM vroeg L. deze week of hij vrijwillig langer in de cel wil blijven. De zwemleraar heeft dat geweigerd. "Ze hebben vier jaar de tijd gehad om een woning te regelen", zegt de advocaat.

De zwemleraar werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. Hij werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel, een jaar minder dan de rechtbank hem eerder oplegde. Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten.