Zeven mannen zijn dinsdag opgepakt omdat ze te maken zouden hebben met grootschalige import van cocaïne.

Ze zouden bemoeienis hebben met zeker drie transporten, waarbij coke verstopt zat in een lading bananen en een lading hout uit Chili en in een lading artisjokken uit Peru.

Verder zijn ze volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) ook bezig geweest met een coketransport vanuit Colombia naar Nederland.

Pistool

Een van de verdachten werd door een arrestatieteam van zijn bed gelicht; hij lag te slapen met een doorgeladen pistool onder zijn kussen. De mannen zijn opgepakt in Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Tilburg, Leiden en Oijen.

Er zijn 23 huiszoekingen geweest in woningen en kantoorpanden, waaronder een op een woonwagenkamp in Oss. De eigenaar van de doorzochte woonwagen is in Oijen gepakt.

Chileens hout

De politie kreeg vorige week een container met bananen in het vizier die onderweg was van de Antwerpse haven naar Nederland. Er bleek 285 kilo cocaïne in te zitten. In april werd in een container met Chileens hout in de haven van Rotterdam 114 kilo coke gevonden.

De criminelen die in januari een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur in Belgisch Limburg met kalasjnikovs beschoten, hadden het voorzien op een partij cocaïne in een zeecontainer met artisjokken uit Peru.

Bananen

Het transport dat van Colombia vermoedelijk naar Nederland moest gaan, zou ook onder een deklading met bananen gaan, meent het OM. Een van de opgepakte mannen is in april naar het Zuid-Amerikaanse land gereisd om orde op zaken te stellen toen het transport vertraging had opgelopen. Op 16 mei is 80 kilo coke onderschept in de haven van Santa Marta.

De zeven verdachten worden vrijdag in Rotterdam aan de onderzoeksrechter voorgeleid, die beslist of zij in voorarrest moeten blijven.