Meer politiemensen deden vorig jaar aangifte van geweld tegen hen. In 2012 waren er 4757 aangiftes, 600 meer dan een jaar ervoor. 

Dat meldde de politie dinsdag.

Geweld tegen agenten komt vaak voor in uitgaansgebieden en in veel gevallen zijn er alcohol of drugs in het spel. Het geweld varieert van spugen tot poging tot moord of doodslag.

Het toenemend aantal aangiftes kan betekenen dat er daadwerkelijk meer geweld wordt gebruikt tegen politiemensen. Maar ook kan het een rol spelen dat agenten door hun werkgever worden opgeroepen om aangifte te doen als er iets gebeurt, aldus een politiewoordvoerster.

Analyse

De website geweldtegenpolitie.nl maakte een analyse van de persberichten van de politie. Daaruit blijkt dat het meeste geweld tegen agenten voorkomt in de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het minste geweld tegen de dienders komt voor in Flevoland en Zeeland.

Volgens politievakbond ACP is de stijging in aangiftes een combinatie van meer geweld tegen agenten en het feit dat zij dat vaker melden. ''Maar dit is nog maar een deel van wat er gebeurt'', zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

''Politiemensen twijfelen over het nut van een aangifte, omdat ze vaak teleurgesteld zijn in de straf die het Openbaar Ministerie tegen de dader eist.'' De strafmaat zou volgens de bond bij agenten vaker lager liggen dan bij niet-agenten. ACP wil daarover in gesprek met verantwoordelijk minister Ivo Opstelten van Justitie.