De NS gaat niet verder met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat is maandag bekendgemaakt na overleg van de directie met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor).

Directie en raad van commissarissen van de NS stellen maandagavond dat uit onderzoek blijkt dat de trein ''onvoldoende betrouwbaar'' is.

Het bedrijf concludeert dat ''de technische gesteldheid van de V250-treinen en het ontbreken van zicht op oplossingen voor de problemen geen vertrouwen geven op herstel''.

NS heeft maandagochtend aan staatssecretaris Mansveld het voorgenomen besluit toegelicht. Deze week stuurt het bedrijf een uitgebreide rapportage naar Mansveld en naar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). De Belgische Spoorwegen maakten vrijdag al bekend definitief te stoppen met de trein vanwege de gebreken.

De NS laat weten dat de treinverbinding tussen Nederland en België zal worden verbeterd ''met een palet aan mogelijkheden voor de reiziger''. Het Nederlandse spoorbedrijf is ''permanent'' in gesprek met het Belgische spoor over oplossingen.

Mansveld

Mansveld zelf zegt niet over één nacht ijs te willen gaan bij eventuele beslissingen over de Fyra. "Ik wil graag de rapporten zien en de onderbouwing’’, stelde Mansveld maandagavond. Ze wil eerst duidelijk hebben wat een dergelijke stap betekent voor de reiziger, maar ook op juridisch en financieel vlak.

De staatssecretaris hoopt uiterlijk vrijdag de Tweede Kamer alle relevante stukken te hebben toegezonden en het kabinetsstandpunt duidelijk te hebben gemaakt. Wel liet Mansveld zich maandag - op basis van wat ze had gehoord en gelezen - ontvallen: '' ik vind het een verstandig besluit’’.

"Ik heb richting de directie van de NS aangegeven dat ik deze week een voorstel wil ontvangen voor een alternatieve invulling van de concessieafspraken ten behoeve van een structurele oplossing voor de reiziger", aldus Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.

Mansveld schrijft in de brief dat ze zich "ten aanzien van de concessie alle rechten voorbehoudt". Op de vraag of dat kan betekenen dat de NS de concessie verliest, zegt Mansveld tegenover de NOS dat dat inderdaad een optie is.

Bekijk de reactie van de staatssecretaris:

Buitensporig

Volgens de NS laat de trein ''buitensporig veel fouten zien''. De NS vindt onder meer dat de afbouwkwaliteit onvoldoende is en elke trein anders is afgewerkt, zo staat in de verklaring van het bedrijf.

De verwachte levensduur van de trein - contractueel op 30 jaar gesteld - is door slijtage aanzienlijk korter. Verder is op diverse plaatsen al corrosie geconstateerd en is de laagspanningsinstallatie niet correct ontworpen. Ook zijn er, bij het testrijden na het uit dienst nemen, incidenten geweest met accu’s, stelt de NS.

Treinbouwer AnsaldoBreda heeft daarop niet adequaat gereageerd. Het herstelplan van het Italiaanse bedrijf vindt het spoorbedrijf ''ontoereikend''.

Herstelplan

De conclusie van NS is dat ''zelfs na uitvoering van een herstelplan en additioneel preventief onderhoud het V250-materieel niet voldoende bedrijfszeker te krijgen is. Wij kunnen onze reizigers op deze basis geen betrouwbare dienstverlening bieden.''

Herstel van alle afbouwfouten zou, volgens deskundigen, 17 tot 22 maanden duren, schrijft de NS. Volledige commerciële inzet van treinen zou, gefaseerd, in het meest gunstige scenario niet voor 2018 te verwachten zijn. Ook zal het onderhoud van de treinen veel duurder en arbeidsintensiever uitpakken dan vooraf is becijferd.

Juridische experts

NS heeft zijn in- en externe juridische experts opdracht gegeven om de juridische en financiële afwikkeling met de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda voor te bereiden. 

''Om haar positie maximaal te beschermen, kan NS hierover geen nadere mededelingen doen'', aldus een verklaring van NS.

Vrijdag liet ook het Belgische spoorbedrijf NMBS weten af te zien van de levering van drie Fyra-toestellen, omdat de treinen te veel technische problemen vertonen. De Belgen eisen het voorschot van 37 miljoen euro terug.