De veroordeelde zwemleraar Benno L. krijgt definitief een gebiedsverbod voor ongeveer tien gemeenten in Brabant.

Het gaat om plaatsen waar zijn slachtoffertjes wonen, zoals Den Bosch, Vught en Tilburg. Het gebiedsverbod wordt elektronisch gecontroleerd met een enkelband. Hij moet zich verder houden aan aanwijzingen van de reclassering en mag geen contact opnemen met de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat maandag desgevraagd bekendgemaakt.

Benno L. komt vrijdag voorwaardelijk vrij. Hij werd in 2009 gearresteerd voor jarenlang misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Hij kreeg 6 jaar celstraf.

Een woordvoerster van het OM zegt dat een gebiedsverbod voor zedendelinquenten niet bijzonder is. De bijzondere voorwaarden die Benno L. krijgt opgelegd zijn gericht op het verminderen van het risico op herhaling en bescherming van de slachtoffers, legde ze uit.

Dreigingsanalyse

Benno L. vreest dat hij na zijn voorwaardelijke vrijlating nergens terecht kan. Zijn beoogde woonplaats moet volgens zijn advocaat nog een dreigingsanalyse maken. Over de woonplek heeft hij zelf niks te zeggen gehad. Als hij zelf een huis vindt moet de reclassering de woning en locatie goedkeuren.

L. wil zich vestigen in Duitsland maar dat mag niet. Met toestemming van de reclassering mag hij wel op familiebezoek naar Duitsland.

Advocaat Pieter van der Kruijs vindt de bijzondere voorwaarden zinloos en kwetsend. ''Ik snap het niet goed.''