Woningcorporatie De Key doet aangifte van het kraken van een kantoorpand in Amsterdam-West door een groep uitgeprocedeerde asielzoekers.

Wel mogen de asielzoekers, die voorheen in de zogenoemde vluchtkerk verbleven, nog even blijven. "Er is nu geen aanleiding voor acute ontruiming", aldus de corporatie op haar website.

Het Openbaar Ministerie beslist over een eventuele ontruiming. De asielzoekers trokken vrijdag in het pand aan de Jan Tooropstraat, nadat krakers het hadden 'aangeboden' aan de groep.

De groep asielzoekers verbleef het afgelopen halfjaar in de de Sint-Josephkerk, eveneens in Amsterdam-West. Daar moesten ze uiterlijk vrijdag vertrekken, zoals in april was afgesproken met de eigenaar en met burgemeester Eberhard van der Laan.

De beslissing is genomen in overleg met gemeente en politie, lichtte een woordvoerder van De Key toe. Burgemeester Van der Laan zei al eerder dat hij de asielzoekers voorlopig niet uit het pand zal laten halen. Vooralsnog wordt alleen gelet op veiligheid en gezondheid.