Het onderzoek naar de moord op vastgoedman Willem Endstra in mei 2004 is wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) klaar. 

Dat zeiden de officieren van justitie maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in Amsterdam. De advocaten van de drie verdachten willen wel nog aanvullend onderzoek laten doen, onder meer het verhoren van een aantal getuigen.

Ali N., Özgur C. (foto) en Ziya G. zouden zijn betrokken bij de moord op de 51-jarige Endstra. N. en C. zijn in 2006 al eens opgepakt, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs. In 2011 pakte de politie hen opnieuw op. Inmiddels zijn ze weer vrij, maar dus nog wel verdacht.

Schutter

G. bleef uit handen van de politie; hij zit in Turkije. De daadwerkelijke schutter zou de Rus Namik Abbasov zijn. Hij overleed vorig jaar in de gevangenis, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

De zaak kwam aan het rollen doordat de politie na de moord een vingerafdruk vond van C. op een parkeerkaartje in een bestelbus die in de buurt van de moordplek is gevonden. Daar is ook DNA van Abbasov gevonden. Als opdrachtgever voor de moord zou Abbasov buiten de verhoren om Donald G. hebben genoemd. G. is ook verdachte in een grote afpersingszaak die momenteel nog loopt.

Onderwereld

Endstra werd gezien als bankier van de onderwereld. De rechtbank veroordeelde Willem Holleeder vorig jaar tot het terugbetalen van bijna 18 miljoen euro die hij van Endstra heeft afgeperst. Holleeder heeft voor die afpersing 9 jaar gevangenisstraf gekregen. Die heeft hij inmiddels uitgezeten.

De rechtbank in Amsterdam maakt op 17 juni bekend welke getuigen nog gehoord moeten worden in de moordzaak. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.