Een van de verdachten die volgens meerdere getuigen grensrechter Richard Nieuwenhuizen schopte en sloeg, stond tijdens de vechtpartij niet eens op het veld. 

Dat zei zijn advocaat Mariëlle van Essen maandag tijdens de vijfde en laatste dag van het proces in de rechtbank van Lelystad.

De 17-jarige Soufyan B. werd door diverse getuigen aangewezen als een van de agressors en was ook een van de twee spelers die zich na afloop van de wedstrijd moest melden in de bestuurskamer van Buitenboys.

Volgens Van Essen is hij echter verward met een andere speler en werd hij al voor de vechtpartij door zijn vader naar de kant gehaald.

Nieuwenhuizen werd enkele uren na de vechtpartij onwel en overleed later in het ziekenhuis.

Agressieve speler

B. zou door getuigen met de fatale mishandeling zijn gelinkt, omdat hij zich gedurende de wedstrijd zeer vervelend gedroeg.

''Cliënt was een irritante, agressieve speler. Dat valt niet te ontkennen." De getuigen hadden daardoor volgens Van Essen al een bepaald beeld bij B. en zouden hem daarom hebben verward met een ander.

De advocaat onderbouwde haar stelling door erop te wijzen dat B. niet op de foto's van de mishandeling staat. Het Openbaar Ministerie denkt dat de speler van Nieuw-Sloten juist toesloeg op het moment dat niet op beeld is vastgelegd en eiste twee jaar jeugddetentie tegen hem, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Heel erg

De acht verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale mishandeling van Nieuwenhuizen in december kregen aan het eind van de middag het laatste woord. Tijdens hun slotwoord wenste een aantal verdachten de familie van Nieuwenhuizen sterkte toe.

''Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Dit had niet mogen gebeuren", aldus de 16-jarige Yassin D. ''Niemand heeft dit gewild", zei de 17-jarige Othman K. even daarvoor. Vader El-Hassan D. benadrukte dat hij altijd tegen geweld is geweest en dat hij huilde toen hij hoorde dat Nieuwenhuizen was overleden.

Crimineel

Naast de steunbetuigingen aan de nabestaanden wezen verdachten op de consequenties voor henzelf. Zo beklaagde Mohamed K. (18) zich over de gevolgen van de beschuldiging. ''Eerst zagen mensen me als een normale puber, maar nu als crimineel."

Ook Ibrahim C. (16) zei een heel moeilijke periode achter de rug te hebben. Op de dag van de vechtpartij was hij net vrijgekomen en hij wilde zijn moeder niet weer teleurstellen. Volgens hem is er bovendien in de media ten onrechte een beeld geschapen van acht emotieloze verdachten. ''Dat lijkt misschien zo, maar vanbinnen gaan we stuk."