De Helmondse wethouder Peter Tielemans heeft zondagavond zijn functie neergelegd nadat in het weekeinde ophef was ontstaan over zijn declaratiegedrag.

De wethouder voelde zich niet meer gesteund door de rest van het college, vertelde fractievoorzitter Berry Smits van zijn partij (SDOH-D66-Helmondse Belangen) maandagochtend.

De fractie heeft vervolgens de stekker uit de coalitie getrokken.

''Het vertrouwen is weg", zei Smits. Het Eindhovens Dagblad onthulde zaterdag dat wethouder Tielemans in 2011 en 2012 tientallen keren op kosten van de gemeente de taxi nam van het café naar huis.

In totaal declareerde hij 111 taxiritten, in 92 gevallen was het centrum van Helmond de begin- of eindbestemming.

Het college kwam vanwege de onthullingen zondagmiddag bijeen in een extra vergadering. De wethouders van SDOH-D66-Helmondse Belangen werden wel uitgenodigd maar bleven weg.

Kwaad bloed

De verklaring achteraf zette kwaad bloed. De wethouders van CDA, VVD en de burgemeester namen afstand van het declaratiegedrag van Tielemans.

Smits: ''De wethouder wordt extra voor schut gezet terwijl hij binnen de regels heeft gehandeld. Hij is politiek geslachtofferd."

''Het is niet goed te praten maar moet worden uitgezocht’’, zegt de fractievoorzitter over het declaratiegedrag van de wethouder. ''Iedereen heeft zijn conclusie al getrokken. Hij heeft zich niet kunnen verdedigen.''

Dinsdagavond is er een extra raadsvergadering over ontstane situatie.