De beoogde woonplaats van zwemleraar Benno L. laat een dreigingsanalyse maken vanwege zijn mogelijke komst. Zijn advocaat Pieter van der Kruijs heeft dat zaterdag desgevraagd verteld.

De wegens ontucht veroordeelde Benno L. komt volgende week voorwaardelijk vrij en voor hem is een woonplek gezocht.

De beoogde woonplaats is niet bekend. Wel is duidelijk dat L. er zelf niks over te zeggen heeft gehad.

L. wil naar Duitsland maar dat mag niet tijdens een voorwaardelijke vrijlating. In zijn voormalige woonplaats Den Bosch krijgt hij vrijwel zeker te maken met een gebiedsverbod.

Andere plaatse

Ook voor andere plaatsen waar slachtoffertjes wonen, zoals Vught en Tilburg, wordt een gebiedsverbod overwogen. Eerder werd aan de veroordeelde verlof geweigerd vanwege gevreesde maatschappelijke onrust.

''Het is de omgekeerde wereld’’, reageert Van der Kruijs zaterdag. ''De kans op herhaling is niet groot. De vraag moet zijn welk gevaar Benno L. nog voor de samenleving nog vormt maar de vraag is nu welk gevaar de samenleving voor hem is.’’

L. vreest hetzelfde lot als de opgejaagde pedoseksueel Sytze van der V., die problemen had met het vinden van huisvesting en weer in de cel belandde omdat hij zich volgens de reclassering niet hield aan de afspraken. ''Pedoseksuelen zijn de nieuwe heksen’’, concludeert advocaat Van der Kruijs.

L. werd in 2009 gearresteerd. Hij kreeg 6 jaar celstraf voor jarenlang misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes.

Vrij

De Bossche zwemleraar komt vrijdag hoe dan ook vrij. ''Maar er is nog niks geregeld’’, zegt de advocaat. Hij kan formeel niks beginnen tegen de bijzondere voorwaarden die de gevangenis, reclassering, justitie, politie en gemeenten bedenken.

De advocaat heeft vrijdag met Benno L. in de gevangenis besproken om bewust de voorwaarden te schenden om zijn nijpende situatie aan de strafrechter te kunnen voorleggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een week voor de vrijlating van Benno L. nog niet in op de voorbereidingen die worden getroffen. Een woordvoerster zegt niks over een dreigingsanalyse. Zodra de slachtoffers zijn geïnformeerd over de bijzondere voorwaarden aan de vrijlating, maakt het OM die bekend.