De voor het maken van terreurplannen veroordeelde Samir A. had tot voor kort een mobiele telefoon in zijn cel. Hij zette zelfs foto's die hij ermee maakte op internet.

Het toestel, een smartphone, werd eerder deze maand bij een zoekactie in zijn cel ontdekt en in beslag genomen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Gevangenen mogen geen mobiele telefoon in hun bezit hebben. A. zag waarschijnlijk kans het toestel te laten binnensmokkelen omdat hij in een minder streng beveiligd regime zat.

Eerder zat hij altijd op de extra beveiligde afdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie. Na de vondst van de telefoon is A. weer overgeplaatst naar een andere afdeling.

Hofstadgroep

A. behoorde tot de radicaal-islamitische Hofstadgroep. Hij werd in 2006 veroordeeld tot negen jaar cel voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

A. werd vorig jaar nog in zijn cel aangehouden omdat hij voorbereidingen zou hebben getroffen voor een terroristische aanslag. Hij wordt daarvoor echter niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.