De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag de zogenoemde Vluchtkerk in Amsterdam moesten verlaten, hebben een nieuw onderkomen.

Een leegstaand kantoorpand van woningcorporatie De Key in Amsterdam-West is door de groep gekraakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de asielzoekers.

Het gaat om een pand aan de Jan Tooropstraat. Zo'n 130 asielzoekers trokken daar rond 18.00 uur in. Ook een deel van de vrouwen en zieken onder de asielzoekers hebben hun intrek in het pand genomen.

Eerder werd bekend dat zij onderdak kregen van de GGD en mochten slapen in de Stephanuskerk in Amsterdam-Noord. De groep wil echter bijeen blijven. Hoe lang de groep in het pand wil blijven is niet bekend.

Warm hart

Woningcorporatie De Key is nog niet officieel op de hoogte gesteld van de kraakactie, meldt de zegsvrouw. "Dat gaat nog gebeuren. Wij hopen dat De Key de asielzoekers 'een warm hart toedraagt' en daarmee ook tegemoet komt aan een oproep van burgemeester Van der Laan". De Amsterdamse burgemeester zei eerder te hopen dat de asielzoekers door particulieren worden opgevangen.

Het afgelopen halfjaar verbleven de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet terug kunnen naar hun thuisland, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. De eigenaar van de kerk en burgemeester Van der Laan bepaalden echter dat de groep daar weg moest. Vrijwilligers vonden de opvang te zwaar.