Het water in de Rijn staat uitzonderlijk hoog voor deze tijd van het jaar. Uiterwaarden kunnen onderlopen, nu door hevige regen in Duitsland de waterstanden in de rivier stijgen

Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag.

De verwachting voor de Rijn is dat de waterstand de komende week richting 13,5 meter boven NAP bij Lobith zal stijgen. Als de waterstanden komend weekend stijgen boven de 12 meter boven NAP, kunnen uiterwaarden onderlopen. De uiterwaarden zijn daar overigens voor bedoeld.

De dienst heeft belanghebbenden (zoals waterschappen) geattendeerd. Ook worden onder meer de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend.

Bijzonder

Rijkswaterstaat noemt de huidige waterstand ''wel bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode niet.’’

Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, zo stelt de dienst, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienstdoen als bijvoorbeeld weide voor vee en/of camping. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.

In het stroomgebied van de Maas is tot op heden weinig neerslag gevallen, aldus Rijkswaterstaat. Voor de Maas worden dan ook op dit moment geen hoge waterstanden verwacht.