De politie is vrijdag binnengevallen in vier coffeeshops in Maastricht. Het gaat om de Maxcy's, de Missouri, Club69 en Lucky Time.

Dat melden woordvoerders van de politie en de coffeeshops vrijdag.

Daarmee zijn alle 13 coffeeshops in Maastricht die naast Nederlanders ook buitenlanders binnenlieten, gesloten. De coffeeshops hadden donderdag zelf aan burgemeester Onno Hoes gevraagd om snel ingrijpen.

Dan kunnen alle gesloten coffeeshops zich op korte termijn verantwoorden bij de strafrechter. Die kan dan eind juni of begin juli bepalen of het toelaten van buitenlanders mag worden verboden.

Invallen

Maastricht telt 14 coffeeshops. Daarvan zijn er 13 aangesloten bij de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht, VOCM.

De politie is sinds de verkoop van wiet aan buitenlanders op 5 mei begon, bij 11 coffeeshops binnengevallen. Eén etablissement heeft zichzelf bij de politie aangegeven, en een andere shop is al een tijd wegens vakantie gesloten.

Volgens voorzitter Marc Josemans van de VOCM kunnen Nederlanders en buitenlanders nu feitelijk niet meer in coffeeshops in Maastricht terecht. De enige niet bij de VOCM aangesloten coffeeshop, Rasta Fari Boni, is maar heel klein.

Opstelten

De invallen komen een dag voor een bezoek van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan Maastricht. Opstelten praat dan met de burgemeesters van de acht Limburgse coffeeshopgemeenten over de wietverkoop in Limburg.

Anders dan in Maastricht hebben de burgemeesters van Roermond, Sittard-Geleen, Weert, Heerlen en Kerkrade nog geen actie ondernomen tegen coffeeshops die wiet aan buitenlanders verkopen.