Tegen de 32-jarige Siamak S. uit Veghel is vrijdag 20 jaar celstraf geëist omdat hij in november tijdens een kickboksgala in Zijtaart kickbokspromotor Youssef Sabbahi (37) doodschoot en diens broer neerschoot.

De aanklager meent dat Siamak S. schuldig is aan moord en poging moord omdat hij met een vol pistool naar het kickboksgala ging terwijl hij kon verwachten dat er rivalen van hem zouden zijn.

Hij bleef op het gala toen hij er werd bedreigd. En toen niet onverwacht een vechtpartij ontstond, nam hij de tijd om het pistool keer op keer door te laden en te schieten op de belagers van zijn vrienden, betoogde officier van justitie Mariska Wijnbelt.

Het beroep op verdediging, angst en paniek kan daarom volgens haar niet slagen.

Sportscholen

Aanleiding voor de massale vechtpartij is een sluimerend conflict tussen twee sportscholen in Veghel. Siamak S. zegt dat hij eerder werd bedreigd en mishandeld omdat de eigenaren van zijn voormalige sportschool denken dat hij klanten probeerde te werven voor de nieuwe sportschool van zijn vrienden.

Hij vertelde vrijdag dat hij het vuurwapen voor zijn eigen veiligheid meenam. Hij werd niet gefouilleerd.

Vechtpartij

Op de vloer bij de boksring brak een massale vechtpartij uit. Vijftien mensen belaagden zijn twee vrienden, meent Siamak S. zich te herinneren. ''Ze werden geslagen en geschopt door zoveel mensen. De beveiliging deed niks. Ik vreesde dat ze het niet zouden overleven. Youssef bleef maar slaan en voordat ik het wist ging het fout. Heel erg fout.’’

Hij schoot Youssef Sabbahi en diens broer allebei een keer in de rug. Youssef overleed in het ziekenhuis, zijn broer raakte ernstig gewond en heeft nog dagelijks last van de gevolgen.

Spijt

Nadat de weduwe van het slachtoffer vrijdag tijdens de rechtszaak had verteld over de ergste dag uit haar leven en de verdachte een laffe klootzak had genoemd, betuigde Siamak S. huilend spijt. ''Het was nooit de bedoeling.''

De rechtbank in Den Bosch doet op 14 juni uitspraak.