De Amsterdamse Hells Angel Harry S. komt vrijdag voorlopig op vrije voeten. 

Dat heeft de rechtbank bepaald. S. mag het huis van bewaring verlaten, totdat het strafproces waarin hij een van de hoofdverdachten is weer verdergaat.

Donald G. blijft vastzitten, ondanks een verzoek van zijn advocaat Nico Meijering tot schorsing van zijn voorarrest.

Het proces tegen S. en G. en een aantal al eerder vrijgelaten medeverdachten draait onder meer om een aantal gevallen van afpersing. De bewijsvoering in de omvangrijke zaak drijft op de verklaringen van de omstreden getuige Remko van Lent.

Ruzie

Van Lent is de afgelopen dagen uitvoerig door de rechtbank en de in het proces betrokken advocaten gehoord, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het verhoor van de zogeheten kerngetuige heeft lang op zich laten wachten, omdat Van Lent hooglopende ruzie heeft gekregen met de getuigenbeschermingsafdeling van justitie.

Van Lent en zijn gezin zijn ondergedoken in het buitenland. Hij schortte zijn medewerking aan justitie op. Van Lent heeft 800 pagina's aan verklaringen afgelegd. Hij zegt door G. en S. voor miljoenen te zijn afgeperst.

Teeven

De getuige haalde eerder deze week het nieuws met zijn bewering dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in 2005 in zijn toenmalige functie als officier van justitie met onder anderen Willem Holleeder een ontmoeting heeft gehad in een Zandvoorts café.

Zowel Teeven als Holleeder heeft die bewering naar het rijk der fabelen verwezen. Het café is van de broer van Remko van Lent, Serge. Teeven heeft officier van justitie Evert Harderwijk laten weten nooit een voet in het etablissement te hebben gezet.

Serge van Lent heeft Harderwijk op zijn beurt gezegd dat hij niets weet van een ontmoeting tussen Teeven en Holleeder, maar dat Teeven zijn café wel degelijk heeft bezocht.

Vrouw

Het verhoor van Remko van Lent bij de rechtbank is nog niet klaar. Ook zijn vrouw moet nog als getuige worden gehoord. Het proces is tot nader order verdaagd. Harry S. moet zich bij hervatting van de zaak weer bij justitie melden.