De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen tijd in de Amsterdamse Vluchtkerk verbleef, hebben deze St. Jozefkerk in West volgens afspraak verlaten.

Pas eind van de middag werd duidelijk dat de groep even terecht kan in een leegstaand kantorencomplex van corporatie De Key in Amsterdam-West.

Een groot deel van de groep heeft een envelop gekregen van de gemeente met een bedrag van 225 euro. Hiermee kunnen ze reizen naar vrienden of een advocaat, of beltegoed kopen. Voor ruim 20 mensen die medische zorg nodig hebben, heeft de GGD opvang geregeld.

Rond 16.30 uur ging de deur van de kerk op slot. De enkele tientallen mensen die toen nog voor de deur stonden, pakten daarop meteen hun spullen. Ze zijn in twee oude bussen gestapt.

Uitstel

De illegalen, uit onder meer Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea, moesten eigenlijk al 8 weken geleden de kerk verlaten. Ze kregen echter nog even uitstel. De groep zette in september een tentenkamp neer in Osdorp om te demonstreren tegen het falende asielbeleid.

Bekijk een interview met een asielzoeker: