Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag celstraffen geëist tegen de 8 verdachten in de rechtszaak rond de in december door geweld overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Dat maakte officier van justitie Joost Zeilstra bekend tijdens de derde zittingsdag van de rechtbank in Lelystad.

Nieuwenhuizen werd op 2 december zwaar mishandeld toen hij grensrechter was bij een wedstrijd tussen het elftal van zijn zoon, Buitenboys B3, en de B1 van Nieuw Sloten. Een dag later overleed hij. Het OM stelt dat medeplegen aan doodslag bij 7 van de 8 verdachten wettig en overtuigend is bewezen. Zeilstra sprak van 'zinloos geweld'.

El-Hasan D. (51) hoorde zes jaar celstraf tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie had hij als volwassene, trainer en begeleider beter moeten weten.

Zijn zoon Yassin D. (16) hoorde 12 maanden jeugddetentie tegen zich eisen waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij is jonger dan de andere verdachten en heeft ook deels verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden.

Twee jaar

Tegen vijf andere verdachten, Fady F. (16), Ibrahim C. (16), Othman K. (16), Soufyan B. (17) en Mohamed K. (18) is 2 jaar celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ze namen volgens de officier geen verantwoordelijkheid. Daveryon B. (15) hoorde 30 dagen jeugddetentie eisen, waarvan 13 voorwaardelijk. Hij heeft volgens het OM alleen met de doelman van SC Buitenboys gevochten en komt met aftrek van zijn voorarrest vrij.

Overigens vindt het OM niet dat de verdachten echt de bedoeling hadden om de grensrechter van Buitenboys te doden. Maar door hard en vaak tegen zijn hoofd en nek te schoppen, hebben ze wel het risico voor lief genomen dat zoiets zou gebeuren.

Nieuwenhuizen is twee keer gevallen en beide keren is op hem ingeschopt. Het OM ziet het als één vechtpartij, waarbij Nieuwenhuizen twee keer naar de grond is gegaan. Volgens Zeilstra staat vast dat de vele krachtige trappen vanuit verschillende richtingen tegen zijn nek en hoofd tot beschadiging van zijn halsslagaders en later tot zijn dood hebben geleid. Diverse experts hebben dit bevestigd.

Te hoog

Zeker vier advocaten zeiden na het horen van de eisen deze veel te hoog te vinden. "Een schrikeis", zei een van hen. Omdat ook het OM vindt dat niemand wilde dat Nieuwenhuizen dood zou gaan, zijn de strafeisen volgens de raadslieden ongerechtvaardigd hoog.

Justitie hecht vooral aan getuigenverklaringen die kort na het incident zijn afgelegd. Zeilstra ziet geen reden om te twijfelen aan de verklaringen die toen bij de politie zijn afgelegd. Mensen hebben zeer zorgvuldig verklaard, aldus de officier, die vele foto's liet zien in de rechtszaal. 

Gerard Spong, de advocaat van El Hassan D., stelt in een reactie dat de zaak op dit moment meer onderzoek vereist. Hij denkt dat Nieuwenhuizen leed aan een ziekte, waardoor een halsslagader gescheurd kan zijn. Dat zou mogelijk de reden kunnen zijn geweest voor het overlijden van de grensrechter en niet het schoppen door de jongens.

Als Nieuwenhuizen inderdaad de afwijking had, kan een valpartij of een gewone dagelijkse handeling het scheurtje in de slagader hebben veroorzaakt. ''Een alternatieve doodsoorzaak is reëel'', vindt Spong. Hij noemde de ziekte "Verraderlijk, sluipend en makkelijk over het hoofd te zien."

Bewezen

Dat Ibrahim C., Soufyan B., Yassine D. en diens vader Hassan D., de eerste keer hebben geschopt, acht het OM bewezen op basis van de verklaringen en foto's. Ibrahim heeft in zijn verklaring alle medeverdachten genoemd als geweldpleger. Dat beschouwt het OM als betrouwbaar. Er werd met kracht geschopt, alsof het om een bal ging. 

Soufyan heeft geschopt en geslagen, zoals blijkt uit verklaringen van teamgenoten en getuigen. Zijn ontkenning, en die van zijn destijds eveneens aanwezige vader, wordt als ongeloofwaardig beoordeeld. Soufyan heeft eerder belastend verklaard over Ibrahim, maar trok die verklaring later in 

Yassine heeft bekend de grensrechter tegen diens schouder te hebben geschopt, maar het OM ziet dat als een gedeeltelijke bekentenis. Er is bewijs dat hij vaker heeft getrapt, aldus de officier.

'Mazzel'

Ibrahim, die aanvoerder was, werkte Nieuwenhuizen tegen de grond en trapte ook zeker twee keer, denkt justitie. Teamgenoten hebben gezegd dat hij mazzel had dat er geen camerabeelden van het incident waren, anders zou hij 'erbij' zijn geweest. 

De tweede keer dat Nieuwenhuizen viel is volgens het OM getrapt door Othman K. en Fady F., op wiens schoen dna van het slachtoffer is gevonden, de inmiddels Mohamed K. en  D. 

Foto's

Dat Othman heeft geschopt is duidelijk af te leiden uit de foto's, zei Zeilstra. Mohamed, die eerder vrij werd gelaten omdat daar volgens het hof in Leeuwarden onvoldoende grond voor was, heeft volgens de officier wel degelijk geweld gebruikt. Dat zou blijken uit verklaringen. Ook Fady heeft geschopt, zo acht het OM bewezen. 

De enige meerderjarige verdachte, teamleider Hasan D. heeft volgens getuigenverklaringen ook tegen het hoofd van de grensrechter getrapt. Volgens sommigen, onder wie D. zelf, is hij verwisseld met een andere vader, aldus Zeilstra, die dat niet gelooft en aangaf dat hij bewezen acht dat D. minstens twee keer geweld tegen Nieuwenhuizen heeft gebruikt.