Voor het wurgen van een 88-jarige vrouw in het verzorgingstehuis ABC in Meppel op 16 juni 2009, is vrijdag voor de rechtbank in Assen 8 jaar cel en tbs geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn er voldoende bewijzen tegen de 22-jarige Eshan M. uit Meppel verzameld, dat die zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. De man ontkent stellig de dader te zijn.

De bejaarde vrouw werd die vroege ochtend levenloos en vastgebonden met tape in haar bed gevonden. Het onderlichaam van het slachtoffer was ontbloot.

Begin januari werd M. opgepakt na een DNA-match. De man had DNA moeten afstaan na een ander geweldsdelict. Dit materiaal bleek te matchen met het materiaal dat op het lichaam van de bejaarde vrouw was gevonden.

Vingerafdruk

De bejaarde vrouw sliep die warme zomernacht met het raam open. Een verpleegster wilde de bloedwaarden van de bewoonster controleren en stapte haar woning binnen. Terwijl ze het licht aanknipte zag ze hoe een man via het raam de woning verliet. De medewerkster sloeg alarm.

In het bed lag de bewoonster op haar buik. Haar mond was afgeplakt en de polsen samengebonden. Op de tape vonden de agenten een onvolledige vingerafdruk. Die bleek later overeen te komen met de afdruk van de linkerduim van M. Ook vonden de agenten DNA-sporen in de hals van het slachtoffer en een kattenhaar op de tape.

Gescheurde randen

Tijdens de doorzoeking van de woning van M. vonden de agenten een rol tape die identiek was aan de tape die was gebruikt om het slachtoffer te knevelen.

De gescheurde randen bleken overeen te komen. Van de kat in de woning van M. werden haren onderzocht. Die matchten met de gevonden kattenhaar. Bij het verzorgingstehuis werd een fiets gevonden en een fietssleutel uit de woning van M. paste op het slot daarvan. M. suggereerde dat de fiets van hem was gestolen.

Uit onderzoek blijkt dat M. te kampen heeft met autistische stoornissen en vormen van schizofrenie. De verdachte is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar en een behandeling is noodzakelijk, vond de aanklager.

De rechtbank doet 14 juni uitspraak.