De tbs van Goran M. die in 2003 een moord bedacht en met een vriend ook echt uitvoerde op de 16-jarige scholiere Maja Bradaric, wordt opgeheven.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.

Goran M. en Ferdi Ö. wurgden de bevriende scholiere in november 2003 tijdens een autoritje vanuit Nijmegen met een touw. Daarna overgoten ze haar lichaam met benzine en staken ze haar in brand. Goran wilde een moord en Ferdi bedacht manieren. M. feliciteerde Ö. na afloop met de moord.

Volgens deskundigen is M. nu geslaagd behandeld. Hij is nog steeds gevoelig voor vernedering en krenking, maar dat haalt niet meer het niveau van een stoornis.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten tegen het opheffen van de tbs van Goran M. in hoger beroep te gaan. Zolang een rechter in hoger beroep zich niet over de zaak heeft uitgesproken, komt M. niet vrij.

Straf uitgezeten

M. heeft zijn volledige straf wel al uitgezeten. In 2008 begon hij aan de tbs-behandeling. De destijds 18-jarige M. werd veroordeeld tot 10 jaar en tbs met dwangverpleging.

De toen 19-jarige Ferdi Ö. kreeg 12 jaar cel. De destijds 17-jarige Goran P. wist van de plannen, was erbij en kreeg 5 jaar cel. Een 15-jarig vriendinnetje dat niemand waarschuwde kreeg 4 maanden jeugddetentie.

Geen incident

Het is niet vooraf te zeggen of de stoornis van Goran M. kan herleven als hij uit de kliniek komt, maar tijdens de hele duur van de tbs was er geen incident, overweegt de rechtbank. Onbegeleide verloven gaan al een tijd goed, hij heeft steun aan zijn omgeving en hij is in staat tot zelfreflectie.

Het OM had verzocht de tbs weer een jaar te verlengen uit angst voor herhaling. Het hof noemde de moord zonder enig begrijpelijk motief weerzinwekkend en de zaak veroorzaakte veel ophef in de maatschappij.