Er komt een onderzoek naar de aanhouding van een 29-jarige demonstrant tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag aan Utrecht.

Voor de tweede maal pakte de Utrechtse politie ten onrechte tijdens een koninklijk bezoek een betoger op. Burgemeester Aleid Wolfsen betreurt het incident en laat onderzoeken wat er precies is gebeurd. Volgens hem is er een menselijke fout gemaakt.

D66, GroenLinks en de PvdA hadden donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Utrecht geen goed woord over voor het optreden van de Utrechtse politie.

De politie heeft al excuses gemaakt voor de arrestatie, die het Openbaar Ministerie donderdag direct onterecht noemde.

Door het stof

De politie zelf gaat vrijdagmiddag door het stof voor de arrestatie. In een reactie zegt de politie in Utrecht het ''vooralsnog onbegrijpelijk te vinden'' dat er ondanks de grote aandacht die er bij hen is voor de vrijheid van meningsuiting en recht van demonstratie, dit ''onvoldoende heeft doorgewerkt in het optreden in deze situatie''.

De politie doet een ''grondige evaluatie'' naar het incident. ''De uitkomsten zullen worden omgezet in concrete maatregelen'', benadrukt de politie.

De 29-jarige man demonstreerde toen het koningspaar door de Kanaalstraat liep. Omstanders waren het daar niet mee eens en riepen de politie erbij. Die hield de man aan toen hij geen identiteitsbewijs wilde tonen.

In januari pakten Utrechtse agenten demonstrante Joanna op, omdat zij bij de aankomst van koninklijke gasten in de Jaarbeurs een bord met een leus tegen de monarchie omhoog hield. Ook die arrestatie was onterecht, net als de aanhouding van Joanna en een tweede demonstrant in Amsterdam op 30 april.

Reactie Opstelten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat vrijdag in een reactie weten de onterechte aanhouding te betreuren. De bewindsman zei dat de politie en het Openbaar Ministerie adequaat hebben gereageerd door de 29-jarige man snel op vrije voeten te stellen en excuses aan te bieden.

Opstelten stelt dat het beleid desalniettemin helder is, ook al zijn er nu al meerdere keren onterecht antimonarchisten opgepakt. "Er zijn 65.000 agenten, dus er gaat wel eens iets fout."