De politie heeft donderdagmiddag tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Utrechtse wijk Lombok een demonstrant aangehouden die een bord 'Weg met de monarchie' vasthad.

De 29-jarige man werd na korte tijd op het bureau weer vrijgelaten omdat er onvoldoende reden was voor zijn aanhouding, zo oordeelde de dienstdoende officier van justitie. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Rondom de demonstrant ontstond donderdagmiddag een 'ruzieachtige sfeer' met omstanders, waarop agenten naar de man gingen. Omdat hij zich niet kon legitimeren werd hij meegenomen naar het bureau.

Daar oordeelde de dienstdoende officier van justitie dat de man weer in vrijheid kon worden gesteld omdat er onvoldoende grond was voor zijn aanhouding. De politie heeft excuses aangeboden en de man teruggebracht naar de plek waar hij eerder werd aangehouden.

Troonswisseling

Rondom de aanhouding van twee demonstranten van het Nieuw Republikeins Genootschap op troonswisseling ontstond eerder veel commotie. De republikeinse activiste Joanna van der Hoek en Hans Maessen werden aangehouden, een tijd vastgehouden en vervolgens met excuses teruggebracht.

De aanhouding is omstreden, omdat het de twee onmogelijk werd gemaakt op een belangrijk moment te protesteren. Volgens politie en justitie ging het om een persoonsverwisseling.

Bekijk de special op NUfoto

Bekijk de beelden: