De uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen tijd in de Vluchtkerk in Amsterdam verbleven, staan vermoedelijk vrijdag op straat. Ze moeten uiterlijk 14 uur de St. Jozefkerk in west verlaten.

De groep deed donderdag een laatste beroep op burgemeester Eberhard van der Laan om een nieuwe opvangplek te betrekken. Die gaat echter vooralsnog niet verder dan het bieden van een bedrag van 225 euro, zodat de bijna 140 mensen kunnen reizen naar bijvoorbeeld vrienden of een advocaat en beltegoed kunnen kopen voor hun mobieltje.

Ruim 20 illegalen die ziek of zwanger zijn of kampen met psychische problemen, krijgen opvang via de GGD. Van der Laan zei het een ingewikkelde zaak te vinden, maar volgens hem past deze oplossing bij de hulp die andere illegalen eventueel zouden kunnen krijgen.

De bewoners hebben gezegd dat ze de kerk zullen verlaten. Volgens een van hen, die tijdens een gemeenteraadsvergadering insprak, is de situatie in het gebedsgebouw erg stressvol omdat mensen niet weten waar ze heen moeten.

Vluchtelingenwerk

De bewoners van de Vluchtkerk willen in elk geval onderdak totdat Vluchtelingenwerk alle dossiers heeft ingezien en het kabinet een besluit heeft genomen over het zogeheten buitenschuldcriterium.

Dat stelt dat uitgeprocedeerde asielzoekers die buiten hun schuld niet naar het land van herkomst kunnen terugkeren, bijvoorbeeld omdat dat land ze niet terug wil, toch kunnen blijven. De burgemeester zei dat het nog wel maanden kan duren voordat over beide zaken meer duidelijk is.

Tentenkamp

De illegalen uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea begonnen hun protest in september in een tentenkamp op de Notweg in Amsterdam-Osdorp. Daar moesten ze op last van de burgemeester eind november weg. Het kamp was tegen de afspraken in uitgebreid en de gezondheidsrisico's en druk op de omgeving werden te groot.

Eigenlijk moest de groep al 8 weken geleden de kerk verlaten, maar de burgemeester kwam toen met de eigenaar overeen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers langer mochten blijven.