De weduwe van grensrechter Richard Nieuwenhuizen en haar drie zonen hebben recht op tonnen euro's aan schadevergoeding.

Dat betoogde donderdag hun advocaat Jehudi Moszkowicz voor de rechtbank in Lelystad.

De schadeclaim bestaat uit een claim voor materiële en een claim voor immateriële schade. De materiële schade bedraagt in totaal meer dan 225.000 euro, zei Moszkowicz.

Ze maakten kosten voor de begrafenis, maar Nieuwenhuizen was bovendien de kostwinner van het gezin. Het wegvallen van Richard Nieuwenhuizen heeft direct structurele financiële gevolgen gehad, vertelde Moszkowicz.

Shockschade

Ook hebben de nabestaanden recht op (immateriële) shockschade, van ieder 25.000 euro, rekende de advocaat voor. Volgens Moszkowicz moet het toekennen van de schadeclaim ''bijdragen aan het rechtvaardigheidsgevoel en erkenning van het leed''. ''Het is een reparatie van het onrecht dat hun is aangedaan.''

Nieuwenhuizen en zijn vrouw waren gescheiden, maar zijn later weer gaan samenwonen, antwoordde Moszkowicz op vragen van advocaat Gerard Spong daarover. ''Kan een gescheiden vrouw niet in haar eigen onderhoud voorzien?'', vroeg Spong zich af. Volgens Moszkowicz maakt het niet uit of de twee getrouwd of gescheiden waren. Op vragen over de berekeningen zei Moszkowicz dat hij geen boekhoudkundige is.

Gevolgen

Moszkowicz schetste de gevolgen van het drama voor het gezin. Een zoon heeft zijn vader ''letterlijk voor zijn ogen doodgeschopt zien worden''. Nieuwenhuizen werd enkele uren na de mishandeling onwel en overleed later in het ziekenhuis.

Zijn zoon ging van het voetbalveld naar een feest en kon daarom nooit afscheid nemen. Aangekomen in het ziekenhuis werd hij gehoord door de politie, waardoor hij niet naar zijn vader kon, aldus Moszkowicz. ''Een tactloos optreden'', noemde hij dat.

Achtergrond: Geen collectieve schuld bij dood

Lees het liveblog over de rechtszaak (gesloten)