De Universiteit van Groningen heeft een Vlaamse hoogleraar criminologie op non-actief gesteld wegens plagiaat in zijn proefschrift. 

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar de hoogleraar promoveerde, heeft hem zijn doctorstitel ontnomen. Dat liet de Groningse universiteit donderdag weten.

De RUG werd deze week door de VUB geïnformeerd over het plagiaat van de hoogleraar, Patrick Van Calster. De RUG doet nu onderzoek naar de wetenschappelijke integriteit van de hoogleraar.

Beslissing

Van Calster werkt sinds 2010 aan de Groningse universiteit. Daarvoor werkte hij als hoofddocent aan de Universiteit Leiden, aldus de RUG. Het onderzoek gebeurt in samenspraak met de Universiteit Leiden.

Rector magnificus Elmer Sterken van de RUG noemt de beslissing van het College van Bestuur om Van Calster op non-actief te stellen ''onvermijdelijk''. De universiteit voert een zerotolerancebeleid op het gebied van wetenschappelijke integriteit, zegt Sterken.

Ernstig

De RUG kan niets zeggen over de aard van het plagiaat. De universiteit concludeert wel dat het ''ernstig'' was, omdat het voor de Brusselse universiteit aanleiding was om de hoogleraar zijn doctorstitel ontnemen, aldus een woordvoerder van de universiteit in Groningen.

Het schorsen van de hoogleraar heeft nog geen ernstige gevolgen voor de studenten en de promovendus van de hoogleraar, laat de zegsman weten.

''Het onderwijs was voor dit jaar zo goed als afgerond en wordt opgevangen door collega's. Ook voor de begeleiding van zijn promovendus wordt vervanging gezocht binnen de faculteit'', aldus de woordvoerder.